Produserer kortreist massivtre

I juni 2017 startet Nordisk massivtre opp produksjonen i selskapets fabrikker i Kongsvinger. Markedet for massivtre er i sterk vekst, og målet er å komme opp i et produksjonsvolum på 10 000 kubikk i året, sier markedssjef Carsten Hovind.
top11
MASSIVTRE kan brukes i alt fra eneboliger til industribygg – og fås nå også som kortreist fra Kongsvinger.
FOTO: NORDISK MASSIVTRE

– Stadig flere velger massivtre i sine bygg, og vi leverer allerede til en rekke prosjekter i både Norge og Sverige, sier Hovind. For øyeblikket er det flere industribygg og en idrettshall som skal bygges av massivtre basert på norsk og svensk kvalitetsvirke. – Til å begynne med styrer vi unna de aller mest kompliserte prosjektene, men vi tar sikte på å kunne levere til hele markedet i løpet av relativt kort tid, legger Hovind til.

Miljøvinner

Massivtre har en rekke fordeler som gjør det til et førstevalg i miljøbygg, mener Hovind. – Fleksibiliteten ved formgivning, planløsning og konstruksjon er sentrale kvaliteter, og selvsagt materialets konstruksjonsegenskaper, sier Hovind. – Men massivtre knytter også an til tre som vårt tradisjonelt viktigste byggemateriale. Det er vakkert, og bidrar også til et godt inneklima.

Dessuten er massivtre svært miljøvennlig, både ved å binde CO2 og fordi det krever lite energi i fremstillingsprosessen, sier Hovind, som tror vi vil se en økning i bruken av materialet i tiden fremover. – Massivtre egner seg til bruk i alle typer bygg, fra eneboliger til boligblokker, haller og industribygg. Det er fremtidens byggemateriale, sier massivtreentusiasten, som opplever en sterk vekst i markedet.

– Mange av de store leverandørene har sprengt kapasitet, og selv har vi fulle ordrebøker frem til midten av 2018. Vi forventer en dobling av markedet frem mot 2020-25, sier Hovind. – Dette er fremtidens byggemateriale.

Kortreist kvalitet

Med fabrikken på Kongsvinger er massivtre også blitt kortreist. Tidligere har massivtre måttet importeres fra land som Tyskland og Østerrike, men nå kan Nordisk massivtre levere kortreist massivtre av høy kvalitet. Stangeskovene og Hunton Fiber er inne på eiersiden sammen med Massiv Holding. Kort vei til landets beste granvirke og råstoffbase i tillegg til marked, er årsaken til satsingen på Kongsvinger. Målet er å bli en konkurransedyktig aktør på det norske og svenske markedet, sier Hovind.

– Vi tror at det vil være en fordel for norske og svenske kunder å ha en leverandør som representerer nærhet, både når det gjelder selve produktet, men også kommunikasjonsmessig, sier Hovind. Nordisk Massivtre tar også sikte på å levere rådgivning og konsulenttjenester, både via egen organisasjon og nettverk.

– Vi ønsker å bidra til en lav terskel for bruk av massivtre, og visjonen er å gjøre massivtre til standard i byggebransjen. Dette er et materiale som forener trevirkets egenskaper med de kravene moderne konstruksjons- og byggeprinsipper stiller til formbarhet og modultenkning. Vi har stor tro på fremtiden, sier Carsten Hovind.

Dette er et materiale som forener trevirkets egenskaper med kravene som moderne konstruksjons- og byggeprinsipper stiller til formbarhet og modultenkning.