Leverte til verdens mest bærekraftige kontorbygg

Da Bloomberg skulle bygge sitt nye Europeiske hovedkvarter i City i London, var miljøambisjonene skyhøye. Snart står bygget ferdig, klassifisert som BREEAM Outstanding. Og toalettene er norske.
side14
Water Campus i Nederland er et flunkende nytt kompetansesenter for bærekraftige løsninger innen vann og avløp. Med det fagområdet som bakteppe, kunne man selvsagt ikke sløse vann i vanlige toaletter. Løsningen ble derfor å bruke vannsparende vakuumtoaletter.
FOTO: FIREGRADER

– Flere og flere får opp øynene for at vakuumtoaletter har en rolle å spille i kommersielle bygg, sier Bjarte Hauge i Jets AS. Selskapet står bak leveransen av 400 vakuumtoaletter til det nye bærekraftikonet i London. – Et vakuumtoalett ser ut og føles som et tradisjonelt gravitasjonstoalett, men bruker bare en brøkdel av vannet i et ordinært toalett. Dessuten er rørdimensjonene bare 50 millimeter, og røropplegget kan legges mye mer fleksibelt enn ordinære rør – for eksempel i himlinger, sier Hauge.

De siste fem årene har selskapet opplevd en eksplosjon av interesse for vakuumtoalett-teknologi i landbaserte bygninger. Mens teknologien lenge har vært forbundet med tog, fly og maritime installasjoner, vil omsetningen til lands for første gang gå forbi øvrige installasjoner i 2017. Det er gledelig, mener Hauge. – Det betyr at mange begynner å få opp øynene for at en reduksjon i vannforbruket er et viktig miljøtiltak, også i land der det er rikelig vann tilgjengelig. Vi bruker masse vann som kommer inn i bygningene renset til drikkevannskvalitet, noe som er kostbart og ressurskrevende. Det samme gjelder det vannet vi slipper ut – det skal også renses og behandles. Reduksjon i vannforbruket er ressursbesparende og bærekraftig, uansett, sier han.

Jets har levert vakuumtoaletter i en årrekke. Blant installasjoner til lands nevner Hauge blant annet fotballstadioner, fengsler og kontorbygg i tillegg til enkeltinstallasjoner i hytter. – Mange velger vakuum fordi eksisterende bygningsinfrastruktur ikke tillater eller vanskeliggjør installering av tradisjonelle toaletter, sier han. Hva gjelder komfort og design er det ingenting som skiller, og det er heller ikke et spørsmål om en stor prisforskjell. – Vakuumtoalettene kan ikke konkurrere med de billigste toalettene, men er heller ikke like kostbare som de dyreste. Vi mener vi kan konkurrere, sier Hauge.

Nå kan altså det Hareid-baserte selskapet notere seg for en leveranse ti et miljøbygg i absolutt verdensklasse. Hauge ser det som en bekreftelse på at teknologien holder hva den lover. – Fremtidens toalett er et vakuumtoalett. Det er den bærekraftige løsningen, sier han.

top14w400
MODERNE DESIGN. Vakuumtoaletter passer i alle miljøer.