Tenker grønt på Storo

Veidekke Eiendom tar to-gradersmålet på alvor, sier administrerende direktør Øyvind Moen. Derfor har de valgt BREEAM-NOR-sertifisering av selskapets storsatsing på Storo, Nyegaardskvartalet. Han tror miljø vil lønne seg.
top03
GRØNNE BOLIGER: Nyegaardskvartalet på Storo.
Foto: Spor Arkitekter

– Vi markedsfører dette som et miljøprosjekt, og har stor tro på at miljøsertifiseringen oppfattes som en attraktiv tilleggsverdi for moderne boligkjøpere – særlig i en situasjon der markedet gir kjøper litt mer pusterom og tid til å foreta gode valg, sier Moen. Med BREEAM-NOR-sertifiseringen på plass vil kjøpere ha en dokumentasjon på at boligen de kjøper har noen tydelige kvaliteter på plass.

Bra for mennesker og trivsel

– BREEAM-NOR er ensbetydende med et spesielt godt inneklima med giftfrie materialer, balansert ventilasjon og gode lysforhold – kvaliteter som er bra for mennesker og skaper trivsel. Selv om dette er ganske nytt i boligsammenheng, ønsker vi å være en del av det grønne skiftet og investerer litt i å bygge egne erfaringer og bli kjent med prosessen, sier Moen.

 

Veidekke Eiendom har et tydelig miljøperspektiv for øye med det nye prosjektet. I tillegg til de konkrete fordelene, er Moen opptatt av å bidra til Paris-avtalens to-gradersmål. Miljøvennlige bygg med lavt utslipp er en viktig del av tiltakspakken.

 

– Skal vi nå målet om å redusere klimagassutslippene med 40 prosent, må vi gjøre jobben skikkelig. BREEAM-NOR gir oss muligheten til å dokumentere alle sider av miljøarbeidet, fra biologisk mangfold til utslipp og avfallshåndtering. Samtidig bidrar det til at vi i Veidekke Eiendom kan ligge i front når det gjelder bruk av ny teknologi og moderne byggemetoder. BREEAM NOR bidrar sterkt til å skape en god prosess. Det er en fin måte å jobbe på og skaper høyt engasjement i prosjektet, sier Moen.

 

Tilfører kvaliteter

Han mener BREEAM NOR er mer enn en gimmick. – Selv om det kan oppfattes som bare et stempel, mener jeg at BREEAM NOR-sertifisering tilfører reelle kvaliteter. Det har jo etablert seg som noe nær en standard for næringsbygg, og trenger kanskje enda litt mer spissing mot bolig, men at dette er fremtiden er jeg helt sikker på, sier Moen.

 

En viktig forutsetning for at miljøsertifisering av bolig skal få skikkelig fotfeste, er at boligkjøperne kjenner til og etterspør ordningen. Alt tyder på at miljøbevisstheten i befolkningen blir stadig større, men fremdeles er det for tidlig til å garantere kapitalisering av investeringen i miljøvennlige boliger, mener Moen. – Det vi mistenker, er at den generasjonen som virkelig setter miljø på dagsorden ennå ikke er kjøpesterke nok til å ha avgjørende innflytelse på boligmarkedet. Det kan faktisk hende at dagens boligkjøper faktisk ikke er miljøbevisst nok ennå. Eller at vi kommuniserer for dårlig, sier han. – Når alt kommer til alt er det jo et spørsmål om å treffe kundens forventninger og behov – til riktig pris, sier han.

 

Investering

Når det er sagt, ser Veidekke-direktøren på selskapets miljøsatsing som en investering i fremtiden. Han er opptatt av å være i front av utviklingen i et boligmarked i sterk endring.

 

– Vi investerer mye ressurser i å holde oss aktuelle, og det er spennende. Det er så mye som skjer innen bolig at det ikke nytter å ligge på latsiden. BREEAM NOR-satsingen gir oss mye læring og er enormt nyttig. BREEAM er ikke løsningen på alle miljøutfordringer i seg selv, men er en viktig pådriver for å finne de gode løsningene, sier Moen.

 

Nyegaardskvartalet:

Totalt 250 leiligheter

 • Hus 1: 188
 • Hus 2: 47
 • Hus 3: 15

Prosjektet har også:

 • to gjesteleiligheter
 • hjemmekontorplasser
 • takterrasser
 • ladepunkter for både el-bil og –sykkel
 • El-sykkel pool
 • Svært god sykkelparkering
 • 5 næringslokaler
 • Sol og utsikt
 • Balkong/terrasse til hver leilighet
 • Energimerkede hvitevarer
 • BREEAM NOR- sertifisering bolig