ARTIKKELANNONSE

Bærekraftig finanskonsern

Med 620 milliarder kroner i forvaltningskapital er Storebrand Norges største kapitalforvalter etter Oljefondet. – Bærekraft er en bærebjelke i vår strategi, og gjennomsyrer hele vår virksomhet, sier Truls Nergaard, leder for eiendom i Storebrand. BREEAM-sertifisering har en naturlig plass i selskapets forvaltningspraksis.
DSC02576-redigert
Truls Nergaard, leder for eiendom i Storebrands hovedkvarter på Lysaker, som ble totalrehabilitert mellom 2006 og 2009. – Vi var forut for vår tid og leverte bredt på miljø lenge før sertifiseringsordningen var kjent, sier Nergaard, som har en Very Good-sertifisering i lommen, men sikter mot Excellent under BREEAM In-Use.
Foto: Morten Moum

– Med BREEAM har vi fått en kvalitetsstandard og referanse som gjør det mindre arbeidskrevende å satse på miljø og kvalitet, sier Nergaard, som kan fortelle at selskapet har som mål å BREEAM-sertifisere hele eiendomsmassen. Det dreier seg i stor grad om eksisterende kontorbygg, og ambisjonen for rehabiliterte bygg er BREEAM NOR Very Good, mens nybygg skal klassifiseres Excellent.

– Rehabilitering av eksisterende bygningsmasse er svært viktig. Fremtiden består slett ikke bare av nybygg, og løfting av eksisterende bygninger miljømessig bidrar sterkt til bærekraft, sier Nergaard. Derfor er BREEAM In use det mest aktuelle klassifiseringsprogrammet for finanskjempen, som også er blant Norges tre største eiendomsforvaltere med om lag en million kvadratmeter i drift.

Grønt byrom

Blant selskapets miljøprosjekter er Vikaterrassen i Oslo. Det tradisjonsrike gateløpet er blitt gågate, samtidig som bygningsmassen er oppgradert til BREEAM-standard. En rekke butikker, restauranter og kulturtilbud holder til i nye, miljøriktige lokaler. For restauratør Carl Johan Bahre i den økologiske restauranten Ett bord var det en fordel med en bærekraftig eiendomsutvikler da restauranten skulle bygges.

– Vi står for rendyrket matglede, og det passet godt inn i vårt konsept, sier Bahre, som tilbyr kortreist og økologisk dyrket mat til gjestene, som samles rundt restaurantens ene bord med plass til 24 gjester. Bahre forteller at rehabiliteringsprosessen bar tydelig preg av miljøtenkning. – Vi merket det på kravene til alle leverandører i forhold til BREEAM NOR – en gjennomtenkt bærekraftig verdikjede fra bygging, avfallshåndtering og gjenbruk. Det passer oss perfekt, sier Bahre. For Storebrand er satsingen et ledd i grønn byutvikling.

– Oslo har som mål å bli miljøhovedstad i 2019. Vi ønsker å gjøre vårt for å bidra til det, sier Nergaard.

Verdens mest bærekraftige finanskonsern

At konsernet lykkes i miljøsatsingen er noe som legges merke til også utenfor Norges grenser. I januar 2017 ble Storebrand kåret til verdens mest bærekraftige finanskonsern av på Global 100-rankingen, og på Global Real Estate Sustainability Benchmark er konsernet på andreplass i Europa.

– Satsing på bærekraft er helt grunnleggende i vår tenkning, og reflekterer vårt store og langsiktige ansvar overfor blant andre 1,2 millioner norske pensjonssparere, sier Nergaard. – Vi mener at det er an sammenheng mellom bærekraft og langsiktig avkastning, og vår grunnleggende miljøsatsing ligger fast, sier Nergaard.

Les mer HER om Storebrand Eiendoms portefølje

og Storebrands bærekraftige arbeid

BREEAM_NOR_logo_cmyk
Vikaterrassen er blitt en miljøgate med et rikt shopping-, restaurant- og kulturtilbud. Bygningsmassen er rehabilitert og BREEAMNOR-sertifisert. Foto: Tomasz Majewski.

Gå til Vikarkassen